- +358 20 144 1740
- contact@yachtsagent.com
- Ma - Pe: 9:00 - 17:00
Suuntautuupa Kroatian purjehdusmatkasi Marina Frapan kotisatamasta sitten pohjoiseen tai etelään, lue tästä parhaat reittiohjeet ja pysähtymisen arvoiset paikat.
Pitkä purjehduskokemuksemme on vienyt miehistömme autenttisiin pikkukaupunkeihin ja kyliin, joita ei Kroatian purjehdusmatkalla kannata ohittaa. Näkemisen arvoisista kohteista voit valita itsellesi ja seurueellesi mieluisimmat ja pysähtyä niihin viettämään hetken jos toisenkin.
Kun vuokraat meiltä veneen, saat sen aina käyttöön vuokraviikon lauantaina viimeistään klo 17. Jos haluat veneen aikaisemmin käyttöösi, voit sopia siitä veneen vuokrasopimuksen laatimisen yhteydessä. Saat lisämaksusta early-check-in:n, jolloin vene on mahdollista saada käyttöön jo aikaisemmin iltapäivällä. Aikaisemmalla vuokrausajalla voit suunnitella reitillä etenemistä jo ensimmäisenä vuokrauspäivänä.
Marina Frapasta etelään suuntaava purjehtija: merkitse nämä tai jotkin seuraavista reittisi pysähdyspaikaksi!
Visin saari on osa koskemattominta Kroatian saaristoa. Saari avattiin turisteille 2000-luvun alussa. Pääelinkeinona on kalastus ja viinin viljely. Lounaisrannikolla sijaitseva Komizan kalastajakylä on ollut kalastajien tukikohtana jo vuosisatoja, ellei jopa vuosituhansia. Kalastusperinne näkyy ja maistuu: kala- ja äyriäisravintoloiden huipputaso kannattaa itse maistella. Visin historia ulottuu jopa antiikin aikoihin, jolloin kreikkalaiset asuttivat vielä Issa-nimellä kutsuttua saarta. Vis onkin Adrianmeren vanhin asutuskeskus.
Visin kaupungin satamat (kaupungin ranta, sekä lahden itäpuolinen Kut), sekä Komizan satamat ovat erinomaisia vaihtoehtoja yöpymiselle. Kutista saa sähköä ja vettä, kaupunginrannan laitureissa on myös WC ja suihkut.
Lahdella voi olla myös ankkurissa ja poijussa.Koillisen Stoncican niemimaan vieressä on Stoncican viehättävä lahti suosittuine ravintoloineen. Mainio ankkurikohde ellei tuule pohjoisesta. Myös pohjoispuolelle Rogaciciin, Gradaciin ja Okljucnaan voi
ankkuroida.
Komizaan on vähän pidempi matka, mutta se kannattaa. Pieni kalastajakylä täyttyy illan mittaan veneilijöistä ja redillekin on mahdollisuus jäädä, jos laituriin ei mahdu. Täältä löytää siis lukuisa kalaravintoloita ja kylä on erittäin viehättävä. Joka vuosi, marras-joulukuun vaihteessa, täällä poltetaan vanha puuvene kylän kalastajien suojeluspyhimyksen St. Nicolasin kunniaksi.
Kuten Vis, myös Lastovo on ollut maantieteellisesti Kroatialle merkittävä puolustuksen kannalta. Siksi sekin on avattu matkailijoille vasta parikymmentä vuotta sitten. Puolustuksesta muistuttavat laivaston käytössä
olleet luolat ympäri saarta.
Lastovoon liittyy luoteisrannikolla Prezban saari sillalla. Molemmin puolin siltaa on hienoja ankkuroitumispaikkoja, mutta myös muutama laituri. Pohjoispuolen lahti on nimeltään Mali Lago. Lahden perukalla on pieni kylä, myös laituri löytyy. Eteläpuolen lahti on nimeltään Velji Lago, siellä on myös hotelli
Pasadurin laiturin mooringit fasiliteetteineen. Velji Lagon lahdella on useita erittäin suojaisia ankkuripaikkoja. Lastovon lauttayhteys toimii Velji Lagossa olevan Ublin kautta. Täältä saa myös polttoainetta ja kylässa on pari kauppaa ja postikin.
Lastovon etelärannalla, hiukan Ublista itään, on erittäin suojainen Skrivena Lukan iso ankkurilahti. Skrivena Luka käännetään englanniksi “Hidden Bay” ja se on nimensä mukaisesti juuri sellainen. Lahtea on vaikea
nähdä avomereltä. Lahdella on yksi ravintoala laitureineen “Porto Rosso”. Hyvät laiturit, sähkö, vesi, suihkut. Iso ravintola, joka täyttyy ääriään myöten iltaisin. Pöytä kannattaa siis varata, jos mielii syödä ravintolassa. Ravintolan perällä on hieno pekauuni.
Lastovon pohjoisrannikolla on Zaklopatican viehättävä pieni kylä suojaisassa lahdessa. Kylässä on pari ravintolaa, itse olemme kokeilleet Augusta Insulaa. Ravintoloiden laiturit ovat luonnollisesti ilmaisia, jos
ruokailee ravintolassa. Zaclopaticasta käsin voi tutustua Lastovon kaupunkiin, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä sisämaassa. Pieni kaupunki on erittäin mielenkiintoinen 1500-luvulta peräisin olevine taloineen ja kivikatuineen. Taloissa on erikoiset savupiiput, kuin minareetit. Lastovon kaupungissa on pankki, posti, lääkäriasema, turisti-info ja muutama kauppa.
Solta – Bracin naapurisaari – on ihana, perinteinen, kroatialainen saari. Maslinican pikkukylä itärannikolla houkuttelee purjehtijoita. Aivan “nurkan takana” eli eteläisen niemen toisella puolella on Sesulan erinomainen ja suojaisa ankkurilahti. Sesulasta on vain lyhyt kävelymatka Maslinican kylään.
Saaren pohjoisrannikolla on Rogacin kylä, jonne toimii myös lauttayhteys mm. Splitistä. Rogacissa on polttoainepiste, jossa on perjantaipäivisin aikamoinen ruuhka. Kylässä on myös laiturit ja siellä voi yöpyä,
mutta paikka ei ole erityisen viehättävä. Toisin on Necujamin lahti; kaunis, iso lahti, jossa ankkuroimiseen sopivia paikkoja löytyy. Voi myös kiinnittyä laituriin. Necujam on sopiva paikka lounastaa ja uida ankkurissa, mutta miksei myös yöpymiseen soveltuva. Necujamiin on viime vuosina noussut hotelleja ja loma-asutusta. Stomorskan kylä, Necujamista muutama maili itään, on eriyinen suosikkimme, äärimmäisen kaunis varsinkin illalla.
Soltan etelärannikolla on mukavia uimiseen sopivia lahtia mm. Livka, Vela Travna ja Stracinska. Kaikki lahdet ovat avoimia kaakon puoleisille ja eteläisille tuulille.
Hvarin saari on Kroatian tunnetuin turistisaari. Hvar on muutakin kuin samanniminen pääkaupunkinsa, jokaon toki tutustumisen arvoinen, mutta saarella on paljon muutakin. Veneellä ei ole järkevää yrittää Hvarinkaupunkiin, jonka satama on paitsi ahdas, myös altis merenkäynnille. Muutaman mailin päässä kaupungistaHvarin edustalla on Pakleni Islands. Kaunis ja suosittu saariryhmä, jossa on lukemattomien ankkurilahtienlisäksi myös ACI Marina Palmizana. Iso marina palveluineen, ja sieltä pääsee kätevästi taksiveneellä Hvarin kaupunkiin.
Palmizanan toisellapuolella on upea Vinogradiscen lahti, jossa sijaitsee mm. Zorin ravintola, jonnekannattaa varata pöytä etukäteen. Palmizana Islandseilla on muitakin mukavia ankkurilahtia kutenStipanskan lahti sekä Marinkovacin ja Planikovacin rannat.
Jos Hvar on jetsetpaikka, niin Stari Gradin kaupunki hurmaa toisenlaisella tunnelmallaan. Sen sanotaanolevan Kroatian vanhin kaupunki, jonka jo kreikkalaiset ovat perustaneet. Kaupunki on myös nimeltäänVanha Kaupunki–Stari Grad. Kaupungin rannassa on laituri, josta saasähkön ja veden. Lahdelle, kaupunginedustalle, voi jäädä poijuun keulakiinnitykseen. Lisäksi pitkän lahden vasemmalla puolella (pohjoispuolella)on matkan varrella lukemattomia hienoja, suojaisia ankkuripaikkoja mm. Tiha. Stari Gradin vanhakaupunki on yksi suosikeistamme. Siellä on myös suosikkiravintolamme Antika, joka on aina täynnä. Pöytä siiskannattaa varata etukäteen.
Hvarin saaren lounais-länsi-ja luoteisranta on täynnään suojaisia ankkurilahtia. Pohjoisrannalla onehdottomasti tutustumisen arvoinen pikkukylä Vrboska. Pitkän, suojaisan lahden perällä oleva, pikku-Venetsiaksi kutsuttu yhteisö. Kylän keskellä mäellä on mielenkiintoinen erittäin vanha kirkko, johonkannattaa tutustua. Vrboskassa kannattaa kierrellä enemmänkin, sieltä löytää mukavia paikkoja:viininvalmistamo, viinitarhoja, uimaranta niemen toiselta puolta ja jopa nudistiranta niemen kärjestä.Kauniit sillat vievät jokena jatkuvan kanaalin yli. Täällä on kylän laiturin lisäksi ACI Marina Vrboska.
Ihan muutama maili eteenpäin Vrboskastaon Jelsan kaupunki. Jelsaa kehitetään nykyään kovasti ja Jelsanympäristöstä löytyy mm. loma-asuntoja vuokralle. Pokrivelikin dramaattinen lahti on Jelsasta vielä jonkinverran itään. Saaren itäkärjessä on Sucurajin viehättävä pikkukaupunki.
Hvarin eteläpuolella ei ole paljon lahtia. Milnan pikkukylä, lähellä Hvarin kaupunkia, kannattaa katsastaa,vieressä on myös muutama muu tutustumisen arvoinen kylä rannalla. Etelärannalla voi käydä vaikkaautolla, jos viipyy saarella joskus pidempään.
Scedron saari onvarsinainen erakko Hvarin eteläpuolella. Siellä on vain muutama talo. Neljäankkurikelpoista lahtea, joista tunnetumpia ovat Monastir ja Lovice. Lovice on isompi ja siten ehkä”käyttökelpoisempi”, mutta myös vilkkaampi. Lahdella on kaksi isompaa haaraa jakummankin pohjukassaravintola. Itse olemme kokeilleet oikeanpuoleisen lahdenperukan ravintolaa, persoonallista konobaa, jotaisännöi vanha pariskunta. Saatavilla on tuoretta kalaa, jota isäntä itse käy pyytämässä. Kerrassaanviehättävä paikka.
Pienois-Dubrovniksikin kutsuttu luonnollinen ja rauhallinen pikkukaupunki lumoaa tunnelmallaan. Täällä etkoe valtavia turistimassoja, vain aidonkroatialaisen tunnelman.Korculan saari lähellä Peljesacinniemimaata on Kroatian toiseksi metsäisin saari.
Kreikkalaiset aikoinaan kutsuivat Korculaa Korkyra Melainaksi. Saaren pääkaupunki on nimeltään myösKorcula. Se on tyypillinen keskiaikainen pikkukaupunki.
Korcula houkuttelee matkailijoita, ja se saattaa olla hyvinkin ruuhkainen sesonkina. ACI-Marina Korculassaon hyvä olla hyvissä ajoin keskikesällä. Kaupungissa on myös toinen laituri niemen toisella puolella. Pohjois-ja länsituulella se on vain ikävästi merenkäynnille altis.
Marco Polon (1254-1324), kuuluisan maailmanmatkaajan, kerrotaan syntyneen Korculassa. Hänen nimeäänkantavia putiikkeja ja ravintoloita on riittämiin kaupungissa. Pienellä kukkulalla sijaitseva vanhakaupunki onnätti kapeine kujineen. Korculasta löytyy historiaa, taidetta ja kulttuuria. Korculan kaupungin edustalle,Badijan saaren eteläpuolelle voi myös ankkuroida. Rannalla on fransiskaaniluostari. Jos et halua Korculanhälinään, rauhallisempi yöpymispaikka voi olla Lumbardan kylä muutama maili Korculasta etelään. Sieltä on bussiyhteys kaupunkiin.
Saarella on muitakin mukavia paikkoja. Brnan pikkukylä puolessa välissä etelärannikkoa on hurmaava.Purjeveneen voi ankkuroida keskelle kylän lahtea tai niemen toiselle puolelle pienempään lahteen.Ankkurimaksu kerätään kummassakin paikassa. Länteen purjehdittaessa päästään Prizban kylään. Kylässäon loma-asutusta, niemen kummallakin puolella pieni lahti. Lännenpuoleisen lahden aallonmurtajalle voikiinnittyä. Ihan lounaisrannikolla on Tri Luken ankkurilahti. Parhaimman suojan saa lännenpuoleisillarannoilla, mutta on hyvä muistaa, että lahti on avoinna hyvin koko eteläiselle Adrianmerelle.
Korculan länsikärjessä on Vela Lukan kaupunki ja kaupunkia ympäröivässä isossa lahdessa muutamaankkurointiin sopiva pienempi lahti mm. matalahko Gradinan lahti. Vela Luka on isompipaikka ja täältäsaa polttoainetta ja bunkraukseen sopivia ruokakauppoja löytyy. Myös apteekki, sairaala ja posti on.
Huom: Kun suunnittelet purjehdusreittiäsi, kannattaa pohtia kuinka monta tuntia haluat purjehtia päivässä. Vertaa tätä vuokrausaikaasi sekä sääennusteisiin. Muista kysyä meiltä valmiita purjehdusreittejä! Ne sisältävät kohteiden väliset etäisyydet ja arvioidut purjehdusajat. Voit muokata suunnitelmiasi myös purjehdusloman aikana. Jos päätättekin seurueesi kanssa jäädä toiseksikin yöksi esimerkiksi yhteen lempikohteistamme: rauhalliseen ja autenttiseen Korčulaan, joka löytyy Marina Frapasta etelään suuntautuvan reitin viimeisenä “must”-pysäkkinä, Hvarin kaupungin jälkeen.
Rannikolla liikkuessa ankkuripaikoista ja pysähdyskohteiden palveluista kannattaa ottaa selvää lopullisen reittivalinnan selvittyä.
Reitin kokonaispituus voi lähtökohtaisesti olla 100-150 nm/ viikko ja päivämatkat 15-30 nm Yllättäviin tilanteisiin ja mahdollisiin reittimuutoksiin on kuitenkin hyvä varautua. Tärkeintä purjehduslomassa on merestä nauttiminen ilman kiirettä ja stressiä! Purjehdussuunnitelma kannattaa aina päivittää loman alussa sääennusteen mukaan, jotta voit valita myötätuulen lomapurjehduksellesi.
Entä mitä löytyy Marina Frapasta pohjoiseen? Katso lista upeimmista kohteista, joissa kannattaa vierailla:
Dalmatian pohjoisosan Kornatin kansallispuisto on yksi Kroatian kahdeksasta kansallispuistosta. Zadaristaetelään ja Sibenikistä länteen sijoittuva, veneilijälle upea matkaelämys julistettiin kansallispuistoksi vuonna1980. Puiston pinta-ala on 220 neliökilometriä, ja siihen kuuluu 89 pientä saarta ja luotoa. Kornatin saaret ovat ”löytöretkeilijän” mahdollisuus kokea pala luonnollisinta Kroatiaa.
Šibenik sijaitsee noin 50 km Trogirista pohjoiseen, Splitin lentokentältä 45 min. taksimatkan päässä. Jos
haluaa ja voi lentää Zadariin, on etäisyys Zadarin lentokentältä Sibenikiin n. 80 km (n. 60 min.).
Šibenik on satamakaupunki Krka-joen suistossa. Asukkaita kaupungissa on n. 46 000. Sibenik – kuten monet
muut Kroatian kaupungit – on sekin ikivanha kaupunki, joka on saanut kaupunkioikeudet 1298. Täälläkin on yksi Unescon maailmanperintökohde, Pyhän Jaakon katedraali. Kaupungissa järjestetään vuosittain
kansainvälinen lastenfestivaali.
D-Marina Mandalina Šibenikissä sijaitsee n. parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Marina on Kroatian ainut marina, joka pystyy vastaanottamaan megajahteja.
Šibenikistä pääset kätevästi purjehtimaan Krkan kansallispuistoon Skradiniin suosituille Krkan putouksille,
Skradin sijaitsee alle 15 nm:n etäisyydellä. Myös Kornatin upea kansallispuisto on vain päivämatkan päässä Šibenikistä.
Skradin on pieni, viehättävä ja täynnä makua oleva kaupunki, joka sijaitsee Šibenik-Kninin piirikunnassa Krkan kansallispuiston suulla. Etäisyys Šibenikistä on noin 17km ja Splitistä n. 100 km.
Krkan kansallispuisto on ehdottomasti kokemisen arvoinen: Kansallispuisto on tunnettu uskomattomista vesiputouksistaan ja turkoosista vedestään.
Kuten muuallakin purjehdusvinkkiemme varrella, myös Skradinissa on luvassa aitoa Kroatian tunnelmaa ruoan, kulttuurin ja historiallisten nähtävyyksien muodossa.
Makuvinkki: Matkalla Skradiniin löydät osteri-ja sinisimpukkaviljelmät, joista voi ostaa tuoreita makupaloja pilkkahintaan. Skradinissa saatava ankerias vie kielen mennessään ja Komizassa kannattaa maistaa hummeria, monista muista paikallisista erikoisuuksista puhumattakaan.
Biograd na Moru on Sibenikistä pohjoiseen, vain 20 min. taksimatkan päässä Zadarin lentoasemalta. Splitin lentokentälle matkaa tulee 125 km eli runsaan tunnin kestävä taksimatka.
Biograd on pikkukaupunki mitä ihanteellisimmalla paikalla keskellä Kroatian rannikkoa. Täältä on mahdollista lähteä sekä etelään että pohjoiseen, saaria ja merta on kumpaankin suuntaan. Biogradissa järjestetään vuosittain lokakuussa kuuluisat venemessut. Se on melkeinpä veneilijöiden mekka.
Biogradissa on vierekkäin kaksi isoa marinaa, marina Kornati ja marina Sangulin, kumpikin täyden palvelun marinoita.
Zadar lienee tunnettu auringonlaskustaan, jonka on sanottu olevan yksi maailman hienoimmista. Jo vuonna1964 elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock totesi:
”Zadarin auringonlasku on maailman kaunein ja verrattomasti parempi kuin Key Westissä, Floridassa”
Suomesta on hyvät lentoyhteydet Splitiin ja Dubrovnikiin. Siksipä pääasiallisiksi lähtösatamiksi ovatkin valikoituneet Splitin alueen marinat ja Dubrovnik.
Edellä esiteltyjen merkittävimpien satamien lisäksi rannikolla on lukuisa joukko (pienempiä) satamia ja marinoita, erityisesti voi mainita Primostenin marina Kremikin. Edelleen pohjoisempana ovat maininnan arvoisia Rijeka, Pula ja Rovinj.
Highfield koeajopäivä Lauttasaaressa 7.10. Koeajettavina Highfield SP460, SP700 ja PA540.
YachtsAgent kutsuu sinut Cannes Yachting Festivaaleille 12.-17.9.2023.
YachtsAgent mukana Uivassa 17.-20.8.2023. Esillä mm. Lagoon 42 ja Lagoon 50.
Suomiveneilee.fi Koeajopäivät järjestetään Helsingin Lauttasaaressa.
Finally, we get back to Boot @Düsseldorf! This is the biggest boat show in the world.
YachtsAgent myi kolme Lagoon-katamaraania Cannesissa ollen Pohjois-Euroopan paras Lagoon myyjä.
Varaa oma esittelyaikasi YachtsAgentin messuosastolle Uiva 2022 venenäyttelyyn.
Näyttelyssä esitellään Lagoon 40, 46, SIXTY 5 ja SEVENTY 7 sekä uusi Lagoon 55!
Meillä on pitkä kokemus Lagoon-katamaraaneilla purjehtimisesta ja charter-palveluista. Jos haluat lisää tietoa veneistä tai palveluistamme, älä epäröi ottaa yhteyttä!
-Team YachtsAgent